Algemene info

Veel bezienswaardigheden op het 34ste Oldtimer Festival van de Historische Machineclub Kempen, België's grootste en mooiste oldtimertractorshow. 

17 en 18 augustus 2024 - Baetenheide  Weelde - Ravels 

Hou je van oude tractoren, legervoertuigenvrachtwagens, stationaire motoren, auto’smotor- of bromfietsen? Je ziet hen allemaal op het Oldtimer Festival.

Stoomliefhebbers kunnen de stoomtractors en stoomwalsen komen bewonderen. Ze rijden er sissend en puffend rond terwijl de stokoude Lanz stoomlocomobiel gezwind een oude klompenmakerij draaiende houdt. Ondertussen zorgt de ook al honderdjarige Minneapolis-Moline stoomtractor voor de aandrijving van de antieke zaagbank.

De oude Fricke dorskas toont hoe er vroeger gedorsen werd. Met zulke grote dorskassen trokken de loonwerkers vroeger van boer naar boer om er het graan te dorsen. 

Spektakel vindt men op het demoterrein waar oude tractoren tonen wat zij kunnen. Zij ploeteren er door het zand terwijl zij een ploeg, eg, boomstammen of een oude wegenschaaf voortsleuren. Ook sensatie bij de trekkertrek waar de oldtimer-tractoren tonen hoe sterk zij nog zijn.

Voor vermaak zorgen de nostalgische kermisattracties. Groot en klein kunnen er volop en gratis van genieten. De kleinsten kunnen zich ook uitleven op de draaimolen, springkastelen of in de zandbak.

De oude authentieke woonwagens zorgen dan weer voor een heel aparte sfeer. Ambachtelijk houtsnijwerk en geslepen ramen zorgen voor een prachtig interieur.

Op de onderdelenmarkt kan je rustig rondneuzen tussen allerlei oude en nieuwe spullen. Je vindt er ook oldtimer- en instructieboeken.

Een bezoek aan het Oldtimer Festival is dan ook echt de moeite waard. Buiten wel meer dan 1500 machines die je er kan bewonderen is het één gezellig familiaal gebeuren. In de feesttent geniet u bij aangename muziek van een gans gamma lekkere Belgische bieren. Voor de hongerigen is er een uitgebreide en verzorgde catering. Wat wil je nog meer? Kom dus mee genieten !

 

Thema 2024: prairietractoren & Amerikaanse tractoren voor 1930

Prairietrekkers zijn enorme machines die speciaal werden ontworpen om de eeuwenoude graszode van het Midwesten in de USA om te ploegen en alzo geschikt te maken voor de landbouw. De meeste van deze tractoren werden begin 1900 gebouwd. Zij waren uitgerust met een krachtige benzine- of kerosinemotor en vervingen de toen in gebruik zijnde stoomtractoren. Het waren kolossale tractoren die wel meer dan 6 ton wogen en waarvan de stalen achterwielen min. 2,50 m hoog waren. Zij hadden ook extra grote koelsystemen. Zelfs op moeilijk te bewerken grond konden zij nog een 8-scharige ploeg trekken.

Comfort voor de bestuurder was er niet. Om een goed zicht te hebben, gebeurde het besturen rechtstaand. Geen sinecure als je weet dat er zo kilometers aan een stuk, dag in dag uit op de weidse prairievlakte diende geploegd te worden.

 

Nieuwe locatie sinds 2019!!

Het nieuwe showterrein bevindt zich op het terrein Baetenheide te Weelde, deelgemeente van Ravels. Een enig mooie locatie met veel groen! 

Bereikbaar via Koningsstraat, Weelde. Bewegwijzering is aanwezig.


U bent er welkom op zaterdag 17 en zondag 18 augustus 2024 van 10 tot 17 u.

Inkom: 10 €, kind -12 jaar: gratis

Parking: gratis


OPGEPAST: Er is GEEN mogelijkheid om met een bankkaart te betalen.  

Meer info:

Tom Van de Pol: 0474 / 44.79.02
Wendy Jansen: 0473 / 81.89.48

 

VZW Historische Machineclub Kempen, Vaartstraat 5, B 2380 Ravels - www.hmck.be

HMCK2024_Wikkelfolder_inlay_v2 - verkleind.jpg